Většině respondentů ankety full-frame snímač vyhovuje - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Většině respondentů ankety full-frame snímač vyhovuje

29. října 2012, 16.37 | Čtenáři serverů Fotografovani.cz a Grafika.cz se v anketě vyjadřovali k aktuální otázce, která byla tentokrát poněkud delší, nicméně jednoduchá: Na veletrhu Photokina 2012 bylo jedním ze zajímavých témat rozšíření nabídky fotoaparátů s full-frame snímači pro větší okruh spotřebitelů než dosud. Jaký je váš pohled?

 

Zformulovali jsme tentokrát hned sedm možných odpovědí. Pravda, i tak nebylo možno postihnout všechny možnosti, které se nabízejí, a už vůbec ne drobné nuance, které s takto položenou otázkou souvisejí. Navíc z formulace otázky a možných odpovědí bylo zřejmé, že respondenti ankety měli možnost promítnout do zvolené odpovědi i pohled na možný vývoj v blízké budoucnosti, byť přirozeně ve velmi úzkých limitech, které použité formulace vymezily.

 

Výsledek ankety je jednoznačný. Naprostá většina čtenářů, kteří se do ní zapojili, se k současnému rozšíření nabídky fotoaparátů, které jsou vybaveny obrazovými snímači velikosti odpovídající políčku kinofilmu 135 staví zcela kladně. Pořadí jednotlivých možností podle počtu odpovědí vidíte v grafické podobě a rozepsané pak vedle „koláčů grafu“.

 

fotoaparáty s full-frame senzory - anketa - graf

 

Na prvním místě s 25% podílem na celkovém počtu odpovědí skončila odpověď „je to vývoj správným směrem, ale 50 i 70 tisíc korun za tělo je na české poměry stále moc peněz“, která současně potvrdila, že většina z nás se musí potýkat s negativním poměrem mezi reálnými příjmy a cenami produktů. Přes to je ale zřejmé, že třeba zrovna prodejní ceny elektroniky a konkrétně digitálních fotoaparátů jsou příznivější, než před x lety. A uvážíme-li, jaké technické parametry a tvůrčí možnosti nám třeba zrovna zrcadlovky s plnoformátovými senzory poskytují, je zřejmé, kde je třeba hledat řešení „problému“.

 

A že vhodná řešení existují, to dokazuje hned druhé místo ankety. Odpověď „jednoznačně tento vývoj vítám – full-frame snímač používám a menší nechci“ získala 21 % vašich hlasů. Další komentář není třeba. 

 

Se stejným podílem 12 % skončily dvě odpovědi: „je dobře, že je nabídka širší a bohatší, ale pokročilá je i technika s menšími snímači a zcela mi stačí“ a „full-frame fotoaparát nepotřebuji, ale – "nikdy neříkej nikdy"“. I tyto dvě odpovědi mají k plnoformátovému snímači „kladný vztah“, ovšem berou v úvahu tu skutečnost, že mnoho lidí (fotografů a fotografek) opravdu takto velký snímač nepotřebuje. Pro jejich tvorbu je zcela dostačující fotografická technika založená na menším, ba i malém obrazovém snímači. A faktem je, že třeba u digitálních SLR a SLT přístrojů a u systémových kompaktů s výměnnými objektivy se vždy jedná také o volbu objektivů a dalšího příslušenství v rámci určitých modulárních systémů. Většinou, neboť třeba Sony Cyber-shot DSC-RX1 je kompaktní full-frame fotoaparát s pevně zabudovaným objektivem.       

 

Na dalším místě s 11% podílem skončila odpověď „full-frame fotoaparát nepotřebuji a nikdy potřebovat nebudu“, to je „striktní verze“ předešlé varianty, která nepotřebuje další komentář.

 

A na předposledním a posledním místě s minimálním rozdílem skončily odpovědi „jednoznačně tento vývoj vítám – zvažuji, že si dostupnější full-frame přístroj pořídím“ (9 %) a „jednoznačně tento vývoj vítám – určitě si dostupnější full-frame přístroj pořídím“ (8 %).

 

srovnání velikosti vybraných obrazových ssnímačů - tabulka

 

Celkově tedy současné rozšíření nabídky fotoaparátů s full-frame snímači a jejich lepší dostupnost pro širší okruh spotřebitelů vítáte a dokonce většina z vás uvažuje, že tento příznivý vývoj vhodně využije. Děkujeme všem, kteří jste svůj hlas do naší ankety poslali. A těšíme se na vaše vyjádření v nové anketě, která vám klade tuto otázku: „Jaký fotoaparát preferuji, když chci cestovat nalehko?“   

 

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

 » Aktuality  

 » Rubriky  » Digitální fotografie  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: