UPM v Praze dostalo darem 200 prací Alfonse Muchy - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

UPM v Praze dostalo darem 200 prací Alfonse Muchy

23. listopadu 2012, 16.53 | Uměleckoprůmyslové museum v Praze obdrželo od paní Věry Neumann významný dar – soubor více než dvou set kusů originálních přípravných kreseb, finálních kompozic a grafických nátisků ke slavnému dílu Alfonse Muchy Otčenáš (Le Pater, 1898). Umělecko- průmyslové museum v Praze získalo i první výtisk tohoto bibliofilského klenotu.

 

Unikátní soubor děl Alfonse Muchy darován Uměleckoprůmyslovému museu v Praze

 

Sbírky Uměleckoprůmyslového musea v Praze byly obohaceny výjimečným darem – rozsáhlým souborem kreseb a tisků Alfonse Muchy, který muzeu velkoryse věnovala paní Věra Neumann, mecenáška umění žijící ve Švýcarsku. Ze sbírky, kterou shromáždila se svým manželem Lotarem Neumannem, se do České republiky dostávají Muchovy originální kresebné předlohy k jeho slavnému Otčenáši (Le Pater) z roku 1899. Dar zahrnuje jak unikátně dochovanou kompletní maketu tohoto knižního díla, doprovázenou přednostním výtiskem knihy na japanu, tak početné přípravné skici, studie a litografické nátisky.

 

UPM v Praze dostalo darem 200 prací Alfonse Muchy

 

UPM: Alfons Mucha, Titulní list k Otčenáši, 1899, akvarel; Ornamentální kompozice k prvnímu verši Otčenáše, 1899, akvarel; Ornamentální kompozice k třetímu verši Otčenáše, 1899, akvarel; Přípravná kresba ornamentální kompozice k Otčenáši, 1899, akvarel.

 

Ornamentální a figurální kompozice k Modlitbě Páně, které knižně vydali Henri Piazza a Ferdinand Champenois v Paříži, představují jeden z vrcholů Muchovy tehdejší tvorby. Autor se v nich věnuje námětu odlišnému od jeho komerčně úspěšných divadelních a reklamních plakátů a ztvárňuje své teozofické představy o duchovní cestě člověka, osvobozujícího se ze zajetí hmotným světem a směřujícího k dokonalosti a osvícení. Z bohaté symboliky kompozic lze vyčíst autorův hluboký zájem o ezoterické duchovní nauky, který u Muchy vyústil v jeho přijetí za člena svobodných zednářů roku 1898, tedy v době krátce před prací na Otčenáši.

 

Alfons Mucha II

 

UPM: Alfons Mucha, Studie ornamentálního záhlaví Otčenáše, 1899, kresba tužkou; Figurální scéna k závěrečnému verši Otčenáše (návrhová varianta), 1899, tuš a akvarel.

 

Darovaný soubor více jak sedmi desítek kreseb, doplněný řadou zkušebních nátisků, ukazuje velmi detailně genezi tohoto bibliofilského klenotu a umožňuje sledovat Muchův tvůrčí postup od prvotního kompozičního rozvrhu až po konečné kresebné provedení, sloužící za předlohu pro tisk barevných litografií a heliogravur. Definitivní podobu díla pak představuje přednostní výtisk Otčenáše s exkluzivním číslem 1, který Mucha věnoval svému příteli Charlesi Freund-Deschampovi, majiteli továrny na barvy, původem z Čech.

 

Alfons Mucha III

 

UPM: Alfons Mucha, Kompoziční skica, 1899, kresba uhlem a tužkou; Figurální scéna k pátému verši Otčenáše (návrhová varianta), 1899, tuš a akvarel.

 

O významu uvedeného prvního výtisku s vevázanou maketou knihy svědčí i to, že jeho dalším majitelem se stal prezident třetí francouzské republiky Raymond Poincaré. Celý soubor se poté dostal na veřejnost až na pařížské aukci v roce 1972, kdy byl prodán ve třech položkách zřejmě různým dražitelům, avšak ještě téhož roku se manželům Neumannovým podařilo rozptýlené části získat a zkompletovat. V této úplné podobě představila Muchovy kresby k Otčenáši Nadace Neumann ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem na samostatné výstavě v Obecním domě v Praze roku 2002. Nyní se díky rodině Neumannových vrací tato díla do země svého tvůrce natrvalo.

 

Alfons Mucha IV

 

UPM: Alfons Mucha, Kompoziční skica, 1899, kresba uhlem a tužkou; Figurální scéna k čtvrtému verši Otčenáše (návrhová varianta), 1899, tuš a akvarel; Figurální scéna k čtvrtému verši Otčenáše (definitivní návrh), 1899, kresba tuší.

 

Více informací najdete na webu UPM Praha

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

 » Rubriky  » Ze společnosti  

 » Aktuality  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: