Trh ve Francii. - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Trh ve Francii.

16. července 1998, 00.00 | Můj dobrodružný výlet do Francie jste jistě již zaregistrovali. Byla to sice původně dovolená, ale znáte to. Když už jednou někam jedete, tak se začnete pídit po tom, co Vás nejvíce zajímá.

Můj dobrodružný výlet do Francie jste jistě již zaregistrovali. Byla to sice původně dovolená, ale znáte to. Když už jednou někam jedete, tak se začnete pídit po tom, co Vás nejvíce zajímá. Takže i já jsem podnikl několik nájezdů na obchody a supermárkety s cílem zjistit, co se dá ve Francii koupit a za kolik.

Kde nakupovat?
Situace ve Francii je stejná asi jako všude v západní Evropě, to znamená výrazně jiná, než u nás. Specializované prodejny s výpočetní technikou a periferiemi jsou jenom v těch největších městech. Všude jinde jejich roli přebírají supermárkety, ve kterých si koupíte všechno. Takže nebyl problém takhle v neděli potkat paní s košíkem, ve kterém má dvě bagety, jednu láhev červeného a třeba Pentium II od HP i s tiskárnou. To je běžná realita. Výpočetní technika se stala běžnou spotřební elektronikou.
Co se týče specializovaných obchodů, navštívil jsem jeden v CANES. Personál ochotný a fundovaný. To je jediný rozdíl proti "obchoďáku", cena i nabídka byly dost podobné.

Digitální fotoaparáty
V oblasti digitálních fotoaparátů je nabídka velmi podobná té v České republice. Nikdy nechybí Sony a Olympus. Ve většině případů tuto nabídku doplňují Nikon, Casio, Minolta a Kodak. Jediný, kdo mě vždy chyběl byla Agfa, ale může jít o náhodu. Většinou si můžete odnést okamžitě tak jeden z osmi až deseti modelů a z katalogu si lze objednat cokoli. Nechybí kompletní příslušenství.
A jsme u ceny. Ta je, pokud použijete směnný kurz na korunu, výrazně vyšší než v Čechách. U přístrojů tak o 20 - 50 % u příslušenství tak dvoj až trojnásobná. Pokud si však uvědomíte plat průměrného Francouze, zjistíte, že ve Francii jsou digitální fotoaparáty výrazně přístupnější.

Digitální fotoaparáty

Scanery
Zde je nabídka trochu jiná, než u nás. Jasný primát drží značky Agfa a HP. Vůbec se dá říct, že HP ve Francii má silné postavení. S Agfou to bylo pro mně poměrně velké překvapení. Tyto scanery u nás nejsou příliš známé, ale ve Francii je měli úplně všude. Tuto dvojici značek většinou doplňovaly levnější asijské produkty typu Primax, Plustec apod.
Velkým šokem byly ceny. Nejlevnější scaner A4/ 30 bit. color jsem viděl za 390 franků, což je opravdu suprová cena i na koruny ( cca 2200 Kč vč. daně ). A pro francouze je to úplně zadarmo. Na druhou stranu, značkové scanery byly výrazně dražší.

Nejlevnější scaner ...

Tiskárny
Zde se vsází na osvědčené značky. Samozřejmě HP, EPSON a Canon. Tiskárny jiných značek jsou vidět jen minimálně. Produktová řada je zcela stejná jako u nás a v nabídce většinou nechybí žádný model. Hodně se ve Francii prodává speciální spotřební materiál. Je vidět, že si zákazníci uvědomují jeho kvality.
Cenově jsou tiskárny po přepočtu posazeny o kousek výš než v Čechách, ale pro domácí opět platí, že jde o velice levné a dostupné zboží.

Shrnutí
Všichni výrobci používají stejné značení modelů pro celu Evropu, takže se budete dobře orientovat. Pokud nebudete umět Francouzky s většinou prodavačů si moc nepopovídáte, jazyky nejsou jejich silná stránka. Při součastném kurzu se nevyplatí jezdit něco kupovat do Francie, ale doufám, že z tématických zájezdů do obchodních domů jsme již vyrostli.
Pro Francouze je výpočetní technika dostupnější než pro našince. Na trhu pevně panují zavedené značky a prodej méně známých značek a u nás tak oblíbených asijských "noname" není příliš výrazný. Pro většinu lidí je výpočetní technika pouhou spotřební elektronikou, kterou najdete v obchoďáku.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: