Tajné produkty HP - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Tajné produkty HP

22. března 2001, 00.00 | Společnost HP uspořádala velice netradiční tiskovou konferenci ve stylu špionážních filmů. Které produkty nás čekají?

Tiskové konference, uvádění produktů na trh a podobné akce jsou většinou velmi formální záležitosti, kterou většina účastníků chápe spíš jako nutné zlo. To platí jak pro pořadatele, trápící se s přípravou akce, tak i pro novináře, kterým se ne vždy dostane potřebných informací. O to víc potěší, když se někomu podaří uspořádat akci v netradičním duchu a dobře ji organizačně zvládnout. Jedním z pozitivních příkladů byla tisková konference společnosti HP, která proběhla 20. 3. 2001 v klubu Karlovy lázně v Praze.

Přestože podstatou akce bylo pochopitelně představení nových produktů, nelze přejít bez povšimnutí netradiční pojetí zvolené pořadateli. Tiskové konference byla již v pozvánce označena jako tajné setkání pracovníků tajných služeb. A opravdu celá akce byla pojata jako školení agentů začátečníků (novináři) zkušenými tutory (produkt manažeři). Dokonce se celé akce zúčastnilo i vrcholové vedení české pobočky, které svým neformálním přístupem přispělo k nezvykle pohodové a otevřené atmosféře. Více napoví několik ilustračních fotografií.

A nyní k produktům samotným, protože kvůli jejich odtajnění se celá akce pořádala. Postupně byly představeny nové vypalovací mechaniky SureStore, inkoustové i laserové tiskárny a nové skenery řady ScanJet 74xxC. Protože Grafika On-line informuje o novinkách co nejdříve po skončení tiskového embarga, o většině těchto produktů jste si měli možnost přečíst již v minulých dnech. Pouze u nových laserových tiskáren se datum oficiálního oznámení krylo s datem akce, takže se na ně nyní podíváme blíže.

HP LaserJet 1200/1220
První novinou jsou černobílé laserové tiskárny LaserJet 12x0, které nahrazují původní řadu 1100. Tyto kancelářské tiskárny, představující low-end řešení v nabídce společnosti HP, se od svých předchůdců výrazně konstrukčně liší. Citelně robustnější zařízení v sobě sice opět kombinuje laserovou tiskárnu a černobílý průchodový skener, ale konstruktéři se opět vrátili ke klasickému horizontálnímu podávání papírů. I skener se dočkal horizontálního podavače předloh i vstupu, takže model 12x0 zcela opustil trochu kontroverzní vertikální konstrukci. Nepříjemným důsledkem této změny jsou pochopitelně větší rozměry zařízení, které na první pohled trochu překvapí ve srovnání s předchozí řadou. Přesto je tiskárna stále dostatečně skladným zařízením. Kromě změny konstrukce tiskárna pochopitelně nabízí vyšší tiskový výkon, vylepšení ovládání a rozšíření funkcí založených na technologiích evm.

HP LaserJet 2200 a 4100
Představeny byly i nové modely střední a vyšší třídy. Opět se jedná o černobílé laserové tiskárny pro formát A4, které na rozdíl od řady 1200 konstrukčně příliš nevybočují z intencí předchozích modelů. Novinkou je tradiční zvýšení výkonu, u střední třídy standardní vybavení duplexní jednotkou a rozšířené využití funkcí evm a ews. Ty využívají i poslední novinky, kterou je nová řada spotřebních materiálů.

Nové "inteligentní tonery" HP
Bezesporu nejzajímavější jarní novinkou HP v oblasti černobílého stolního tisku je použití takzvaných inteligentních tonerů. Jedná se o běžné tonerové kazety doplněné mikročipem, do kterého se zaznamenávají údaje o tištěných úlohách, spotřebě toneru a další informace o provozu. Navíc nové typy tiskáren jsou schopny identifikovat tyto tonery, což například od konce roku 2001 umožní přímo z ovládacího panelu tiskárny přes Internet objednat dodávku nového spotřebního materiálu. Již nyní nové kazety umožňují přesné sledování stavu toneru. To vychází jak z počtu vytištěných stran, tak i z reálné spotřeby toneru. Tiskárny tedy informují o počtu vytištěných stran s daným tonerem, o množství barviva v kazetě a dokonce kalkulují i předpokládaný počet stran, pro které zbývající toner vystačí. Zde samozřejmě může docházet k poměrně kuriózním situacím, protože výpočet se provádí na základě průměrné spotřeby toneru, takže po vytištění většího množství stran s minimálním pokrytím může počet zbývajících stran proti očekávání stoupnout místo klesnout. Vývojáři HP rozumně omezili vliv informací z mikročipu na samotný chod tiskárny. I nové modely tiskáren budou schopné pracovat s tonery bez čipů či s čipy poškozenými. Navíc všechny informace o stavu toneru jsou pouze informativní a díky sledování reálné spotřeby barviva i poměrně velmi přesné. Uživatelé by se tedy neměli dočkat problémů s tvrdohlavou tiskárnou odmítající tisk jen kvůli tomu, že čip se rozhodnul, že již není toner.

Hodnocení
Jak jsme již informovali v předchozích článcích, HP pro letošní jaro připravilo celou řadu zajímavých novinek. Zejména nové ScanJety a laserové tiskárny přinášejí výrazné konstrukční změny. HP se může pochlubit stále rostoucím podílem na trhu v podstatě ve všech oblastech, ve kterých působí a nové produkty tento trend jistě ještě podpoří. Například podle zveřejněných informací se mělo HP po několikaleté přestávce opět vrátit na pozici české jedničky v prodejích domácích skenerů.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Hardware  

 » Rubriky  » Skenery  

 » Rubriky  » Stolní tiskárny  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: