Ročenka TypoDesignClub potřetí - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Ročenka TypoDesignClub potřetí

31. července 2000, 00.00 | S ročním zpožděním vyšla v létě publikace, která představuje nové práce 28 českých typografů

Na letošním Bienále grafického designu v Brně byla poprvé veřejně prezentována v pořadí již třetí ročenka TypoDesignuClub. TDC je sdružení českých grafických designéru, které má mezi svými cíli každoroční vydávání katalogu svých prací.Tentokrát se publikace TDC dostala do ročního skluzu – představuje totiž práce vytvořené převážně už v roce 1998.

Grafik Pavel Hrach, který tuto ročenku připravoval, přistoupil k její struktuře jinak než předchozí výtvarníci. Nerozdělil publikaci na oddíly věnované jednotlivým typografům, ale rozčlenil ji na 12 částí dle typu tiskovin (loga, výroční zprávy, knihy, plakáty atd.); každou část uvozuje titulní list s charakteristickým motivem.To umožňuje srovnávat tvůrčí přístup jednotlivých autorů například k logotypům, aniž bychom neustále listovali knihou tam a zpět. Grafická úprava stránek s ukázkami prací je střídmá a decentní, ale úprava obálky a titulních stran jednotlivých oddílů na mě nepříjemně působí svou nejasnou a nečitelnou koncepcí. Hrach si zřejmě nebyl jist jestli se má pustit do klasické čisté typografie nebo experimentovat s tvary a umístěním písma. Barevnost obálky připomíná plakáty z 20. let, jedno z písem na obálce má funkcionalistické rysy, druhé je jak z 80. let. Na předělových listech se pak objevují další, všelijak poničená a zborcená písma.Celek působí nepřesvědčivě.

Publikace ale vyšla především jako prezentace prací českých typografů. První, co mi vyvstanulo na mysli při zběžném listování, bylo smutné zjištění, že většina zobrazených prací je určena velmi omezenému okruhu lidí – úzce zaměřené časopisy, výroční zprávy, obaly CD nebo výstavní katalogy. Ale pak jsem si uvědomil, že představování i těch nejmenších tiskovin je právě smyslem ročenky, pokud by ovšem členové spolku zajistili své ročence náležitou propagaci. Bude-li se však prodleva mezi jednotlivými „ročníky" nadále zvětšovat a nebude-li o katalogu nikdo vědět, nezbude mi, než o smyslu pokračovat ve vydávání TDC pochybovat. Pochyby zřejmě trápí i samotné členy, jejich počet se od minulého vydání snížil; odešel mimo jiné František Štorm.

Můj exemplář TDC má 152 stran, z toho 4 se nedají přečíst, neboť závěrečné archy s inzercí a tiráží nejsou rozříznuty. Přestože byl na přípravu publikace více než rok, objevilo se v knize několik závažných chyb v reprodukci některých děl. Obálka a úvodní strany jsou vytištěny na perleťovém (!) papíře Pop 5, vnitřek pak na matné křídě Mediaprint, 170 g.

Členové TDC uvedení v ročence 1998:

Petr Babák, Pavel Beneš, Luboš Drtina, Karel Haloun, Filip Heyduk, Pavel Hrach, Clara Istlerová, Milan Jaroš, Jan Jiskra, Otakar Karlas, Ivan Král, Václav Kučera, Klára Kvízová, Pavel Lev, Tomáš Machek, Josef Malý, Richard Maršák, Boris Mysliveček, Aleč Najbrt, Robert V. Novák, Radomír Postl, Jan Solpera, Lubomír Šedivý, Petr Šejdl, Ondřej Šmerda, Pavel Šťastný, Rostislav Vaněk, Zdeněk Ziegler

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Sazba  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: