RISO na cestách - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

RISO na cestách

13. května 1999, 00.00 | V posledních dnech se firma Riso se svým předváděcím vozem Mercedes Sprinter rozjela na ukázkové akce po celé republice. Co bylo k vidění?

V posledních dnech se firma Riso se svým předváděcím vozem Mercedes Sprinter rozjela na ukázkové akce po celé republice. 10. května se zastavili i poblíž kongresového sálu areálu Nemocnice Na Homolce, kde jsme se byli také podívat. Celá předváděcí akce se konala v útrobách vozidla, kde byly nainstalovány dva průtiskové automaty - RISOGRAPH CR 1610 a RISOGRAPH GR 3770. V průběhu prezentace se nám postupně věnovali Milan Kukačka - ředitel firmy Riso pro Českou republiku, Luděk Kuniak - vedoucí týmu reprografie firmy Robinco CS, která je dealerem průtiskových automatů RISO. V závěru prezentace nám Jiří Jeníček z oddělení technické podpory firmy Riso osvětlil činnost automatu připojeného na RIP.

Průtiskové automaty jsou levnou variantou zhotovování kopií jak ze skla, podobně jako u kopírky, tak pomocí připojení přímo k počítači. Základním rozdílem oproti kopírkám je však způsob práce. Zatímco v kopírkách se práškový toner nanáší na papír a potom zapéká teplem, zde nedochází k žádnému tepelnému zpracování. Základem všech kopií na průtiskových automatech je matrice z přírodní buničiny. Ta se v případě firmy RISO vyrábí z palmové dřeviny. Základem této matrice je řídká struktura, do které se elektrickými impulsy na místech tisku vytvářejí otvory, kterými se z válce protlačuje pastovitá barva. Ta se v místě přítlakového válce dostává na papír jen v místech, kde jsou v základní matrici otvory. Touto technologií se u průtiskových automatů dosahuje rozlišení až 600 x 600 dpi.

RISOGRAPH CR 1610 je kompaktní stolní model s průchozím skenerem. Tento skener je možno nastavit do dvou základních režimů zpracování. Skener umožňuje režim TEXT a režim FOTO, s možností použití těchto režimů současně. CR 1610 pracuje v rozlišení 300 x 300 dpi s rychlostí tisku 60, 90 a 130 kopií z jedné matrice za minutu. Potiskovanými materiály mohou být jakékoliv savé druhy papíru od 50 - 157 g/m2.

RISOGRAPH GR 3770 je nejvyšším modelem s rozlišovací schopností skeneru 600 x 600 dpi. I tento model umožňuje dva základní režimy zpracování (LINE a FOTO) a jejich kombinaci. Rychlost tisku je 60 - 120 kopií z jedné matrice za minutu ve formátu A3. Při tisku A4 je možné na jedné matrici prokopírovat předlohu dvakrát, čímž lze dosáhnout dvojnásobné rychlosti při nutnosti prořezu na formát A4. Potiskovanými materiály mohou být jakékoliv savé druhy papíru od 46 - 210 g/m2.

Oba představované typy lze snadno pomocí hardwarového RIPu připojit k počítači. Tyto ripy jsou uzpůsobeny pro platfofmu PC i Mac, a jsou rozděleny do tří skupin dle způsobu využití. SC3500 je základním ripem pro zpracování zakázek nenáročných na grafiku, pracující v GDI a RisoRinc. Druhým ripem je SC5500 pro zpracování zakázek, které jsou střední náročnosti. Rip podporuje PCL 5e Postscript II. SC7700 je rip pro zpracování profesionální grafiky. Podporovaným jazykem je Adobe Postscript 3.

Všechny typy průtiskových automatů značky RISO je možno rozšířit o třídící zařízení, digitizér, který umožňuje editaci naskenované předlohy, oddělovač tiskových úloh, nebo například kartové počítadlo, které kontroluje přístupy uživatelů a eviduje množství spotřebovaného materiálu jednotlivými uživateli.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Polygrafie  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: