Panasonic Lumix DMC-FZ200 - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Panasonic Lumix DMC-FZ200

18. července 2012, 21.57 | Už v úvodním článku o zaměření letních novinek Panasonic jsme uvedli, že o všestranně použitelné kompaktní fotoaparáty se zoomy s velkým až extrémním rozsahem je trvalý zájem. Panasonic proto připravil hned dva nové modely Lumix, FZ200 a FZ62 s 24× optickými zoomy Leica DC s výbornou a vynikající světelností. Model FZ200 ji má neměnnou v celém rozsahu zoomu: 25–600 mm 1:2,8 (ekvivalent 35mm kinofilmového formátu).

Objektiv je bezpochyby hlavní předností fotoaparátu Lumix FZ200, ale ne jedinou. Je to 24násobný optický zoom Leica DC Vario-Elmarit 4,5–108 mm 1:2,8 Aspherical/Mega O.I.S. a na jeho vysoké světelnosti mají svůj podíl i speciální antireflexní vrstvy Nano Surface Coating, které snižují výskyt odlesků i duchů. Rozsah ohniskové vzdálenosti po přepočtu na 35mm formát je cca 25–600 mm.

 

Lumix FZ200 - nový objektiv a snímač

 

A při využití funkce inteligentního zoomu je rozsah dvojnásobný: 48×. Samozřejmě nechybí pokročilý systém optické stabilizace obrazu Power O.I.S., který je potřebný hlavně při fotografování z ruky s využitím dlouhých a velmi dlouhých ohniskových vzdáleností a za horších světelných podmínek a výborně poslouží i při natáčení videoklipů.

 

Lumix FZ200 - excelentní zoom

 

Takto řešený výkonný zoom zásadním způsobem podporuje široké možnosti využití fotoaparátu, který je skutečně všestranně či univerzálně použitelný, a to v nejlepším smyslu těchto slov. A pro mnohé potenciální uživatele, kteří nechtějí či nemají potřebu pořizovat si a používat různé výměnné objektivy, může být velmi zajímavým řešením, samozřejmě zvláště tehdy, pokud potřebují takovýto rozsah zoomu. Ovšem disponovat právě tímto zoomem, to může být velmi zajímavé i v případě, kdy fotoaparát používáme převážně jako tak zvaně rodinný, tedy během různých oslav, na výletech, dovolených, při sportu, na školních akcích, jako jsou různé akademie na závěr školního roku a podobně. A pokud chtějí fotografovat nebo natáčet různé dynamické scény, zvěř a ptáky ve volné přírodě, nebo různé sportovní, ale také třeba kulturní a společenské akce, je FZ200 bezpochyby zajímavou volbou.

 

Lumix FZ200 - zoom v základní poloze a vysunutý

 

Lumix FZ200 je vybaven vylepšeným obrazovým snímačem MOS s vysokou citlivostí a s rozlišením 12 megapixelů a elektronickým obvodem s procesorem Venus Engine. Ekvivalent citlivosti ISO má maximální hodnotu 6400, systém optimalizuje obraz a minimalizuje digitální šum při snímání za zhoršených světelných podmínek. Stereofonní video má maximální rozlišení Full HD/1920 × 1080 @ 50p. Uživatel má na výběr dva formáty, AVCHD Progressive, nebo MP4, který je vhodný pro stolní počítače a notebooky, ale i kapesní mobilní zařízení, jako tablety, telefony a MP4 přehrávače. Ozvučení je Dolby Digital.

 

Lumix FZ200 shora

 

Fotoaparát také nabízí vysokorychlostní fotografování, podpořené jednak vysokou světelností objektivu, ale také rychlým systémem automatického ostření. Rychlost souvislého snímání je až 12 obrázků za sekundu v plném rozlišení obrazu. Rychlost je koneckonců dalším významným charakteristickým rysem FZ200. Při fotografování má na kompaktní přístroj nezvykle rychlou odezvu, což uživatelé ocení třeba při pořizování momentních záběrů nebo reportážních a sportovních fotografií.

 

Lumix FZ200 - nový digitální hledáček

 

A dalším výrazným rysem je ergonomie přístroje a koncepce ovladačů i jejich provedení. Kupříkladu pro aktivaci výše zmíněné funkce souvislého snímání je vyhrazeno samostatné tlačítko, umístěné mezi ovládacími prvky vpravo nahoře nad úchopovým madlem. Vlevo na objímce objektivu jsou ovládací prvky zaostřovacího systému a druhý ovladač zoomu, budeme-li jako první brát otočný prstenec u spoušti. Přístroj má kvalitní elektronický hledáček, který používá LCD minipanel s úhlopříčkou 0,21 palce, rozlišením 1,31 Mpx a s jemnější strukturou, a třípalcový LCD monitor na výklopném a otočném panelu.

 

Lumix FZ200 - hledáček a displej

 

Mezi zajímavé fotografické funkce patří vylepšený program pro tvorbu souvisle snímaných panoramatických obrazů, 3D fotografování a pokročilé editační možnosti pomocí kreativního režimu s tím, že přístroj umožňuje používat digitální efekty při snímání, anebo je uplatnit následně na již pořízené snímky. Jako zdroj energie je použita dobíjecí lithium-iontová baterie s kapacitou 1200 mAh, která na jedno plné nabití umožňuje pořídit kolem pěti set snímků.

 

Lumix FZ200 - elektronický hledáček s dioptrickou korekcí

 

Panasonic Lumix FZ200 bude uveden do prodeje v září 2012 a jeho cena se má pohybovat kolem 15 000 Kč.

 

Lumix FZ200 - interní i externí blesk

 

Lumix FZ200, jak je u vyšší, "stovkové" řady standardem, nemá jen výklopný blesk, má i aktivní sáňky pro připojení patice dedikovaných externích blesků a případně i dalšího kompatibilního příslušenství, třeba mikrofonu.

 

Lumix FZ200 - tvarovaná sluneční clona

 

Panasonic Lumix FZ200 na prodejní trh doprovodí cenově dostupnější model určený pro uživatele, kteří nevyžadují zoomobjektiv s konstantní světelností, nebo je osloví vyšší rozlišení obrazového snímače. Lumix FZ62, nástupce modelu FZ48, je vybaven také 24násobným optickým zoomem Leica DC Vario-Elmarit 25–600 mm, ale se snižující se světelností s prodlužujícím se ohniskem: jeho základní clonová čísla jsou f/2,8 a 5,2. Zato má vysoce citlivý snímač typu MOS s rozlišením 16,1 milionu efektivních pixelů. A je ideální třeba pro fotografování sportů – nabízí rychlost sekvenčního snímání až 10 fotografii za sekundu. Na českém trhu má být k dostání za maloobchodní cenu okolo 9000 Kč.

 


_______________________________________________________________________________________ 

Megapixel - logoChcete znát názor prodejce, zhlédnout krátkou videoprezentaci prodejního balení, znát aktuální prodejní cenu a vidět nové snímky z fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-FZ200?

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Digitální fotografie  

 » Rubriky  » Zprávy  

 » Aktuality  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: