Palmknihy: tři vlastní čtečky eKnih - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Palmknihy: tři vlastní čtečky eKnih

17. června 2012, 11.16 | Podle výzkumu Českého národního panelu, společného projektu výzkumných agentur NMS a STEM/MARK, elektronickou verzi knih v současné době upřednostňuje skoro třetina českých čtenářů. Je zřejmé, že zájem o elektronické knihy roste a spolu s ním také počet uživatelů speciálních čteček. Reakce Palmknihy je logická: společnost představila tři vlastní čtečky.

Jaké jsou základní charakteristiky těchto tří nových čteček Palmknihy? Je to „čtečka do kabelky“ – PocketBook 360plus, která má pětipalcový displej, integrovaný český eShop Palmknihy, díky kterému čtenáři mohou stahovat nové knihy kdekoli přímo do čtečky pomocí připojení Wi-Fi, kterým každá čtečka disponuje. Čtečka má integrované pouzdro, váží 185 g a lze ji pořídit za 2750 Kč. Nechybí „základní čtečka“ – PocketBook 611, která má větší, šestipalcový displej, integrovaný obchod Palmknihy, Wi-Fi, nabízí nejširší podporu formátů na trhu a nejlepší podporu PDF a její prodejní cena je 2990 Kč. A „to nejlepší“ v nabídce Palmknihy představuje model Bookeen Odyssey. I tato čtečka má šestipalcový displej, je však multidotykový a je to také nejrychlejší čtečka v nabídce. Samozřejmostí je integrovaný obchod Palmknihy. Model váží 185 g a má stanovenu prodejní cenu 3990 Kč.

 

Palmknihy - tři čtečky

 

Internetový obchod Palmknihy je jeden z největších distributorů českých elektronických knih na našem trhu. Z něj si mohou uživatelé čteček stahovat mnoho elektronických knih. Výhodou nových čteček je, že mají velkou kapacitu paměti – každá čtečka pojme až 3000 elektronických titulů. Potěšitelná je i jejich výdrž: na jedno nabití baterie umožňují přečíst až 100 knih. Nové čtečky také samozřejmě nabízí možnost změny velikosti písma, což ocení především čtenáři s brýlemi, které pro čtení nebudou potřebovat. Problém nenastane ani při čtení venku – čtečky Palmknihy jsou dobře čitelné i na přímém světle.

 

Více informací o nových čtečkách a o celé nabídce společnosti Palmknihy najdete přímo na webových stránkách Palmknihy.cz, kde je také eShop.

 

Palmknihy - web

 

Elektronickou verzi knih upřednostňuje skoro třetina českých čtenářů – podrobnosti:
Jak potvrzují aktuální prodeje největšího českého distributora eknih, společnosti Palmknihy, ale také první výzkum agentury STEM/MARK o eknihách na českém trhu – čeští čtenáři přicházejí na chuť elektronickým knihám. Oceňují na nich hlavně jednoduchou dostupnost a nižší cenu.

 

O aktuálním prodeji uvedl zakladatel a ředitel společnosti Palmknihy Jiří Vlček, že je namístě optimismus kolem elektronických knih, neboť co společnost vloni prodávala pět měsíců v současné době prodá za deset dní. Prodeje společnosti se tak oproti loňskému roku již zdesetinásobily. Jen do konce května se během tohoto roku prodalo 13 639 eknih. V loňském roce to bylo za stejné období jen 1 373 eknih. A s koncem letošního roku společnost předpokládá prodeje kolem osmi tisíc titulů měsíčně.

 

Zájem o elektronické verze knih mezi českými čtenáři potvrzuje i první výzkum o eknihách na českém trhu, který zveřejnila agentura STEM/MARK. Podle něj eknihy v současné době čte necelá třetina českých čtenářů. Jsou to hlavně milovníci literatury z oblasti sci-fi, fantasy a literatury faktu. Sběr dat proběhl na Českém národním panelu, společném projektu výzkumných agentur NMS a STEM/MARK, sloužícímu k provádění reprezentativních výzkumů na internetové populaci ČR.

 

Palm eKnihy Bookeen Odyssey


Jeden z hlavních argumentů pro výběr elektronické verze knihy je podle výzkumu kromě okamžité dostupnosti na internetu, také cena. Většina dotazovaných považuje za správné, aby cena elektronické knihy odpovídala zhruba polovině ceny tištěné. Elektronickou knihu si již koupilo necelých 40 % čtenářů e-knih.  Obecně je však hlavním zdrojem eknih především stahování zdarma a to jak mezi těmi, kteří elektronické knihy nikdy nekupují, ale i mezi těmi, kdo si již některé knihy koupili. Pouze čtvrtina kupujících si kupuje více elektronických knih, než kolik si stáhne zdarma. 

Kdo je typický český čtenář eknih a jak se chová? Elektronické knihy mají podle výzkumu dva typické čtenáře: věkovou skupinu 15–29 let a příjmové skupiny nad 25 000 Kč čistého měsíčně. Mírně převažují muži nad ženami. Své příznivce však eknihy mají mezi lidmi ve všech životních obdobích. Elektronické knihy se v současnosti nejčastěji čtou na počítači, tento způsob využívá dvě třetiny čtenářů eknih. Podle Jiřího Vlčka jde o velkou výzvu pro prodejce čteček. „Čtení na počítači nepatří mezi nejpohodlnější a nejzdravější formy. Beletrie patří především do specializovaných čteček,“ uvedl Vlček. Tento způsob čtení však prozatím využívá pouze čtvrtina dotázaných. Zbývající jedna třetina čte na mobilu a 13 procent připadá také tabletům. Co se počtu přečtených elektronických knih týče, statistiky mluví v současné době přibližně o maximálně 20 přečtených eknihách na jednoho čtenáře. Majitelé eknih pak čtou prakticky kdykoli a kdekoli, prozatím s výjimkou dovolené, kterou tráví raději aktivně a offline.

 

Metodika a parametry výzkumu: Velikost dotazovaného vzorku činil 2371 respondentů, z toho 2063 čtenářů knih (včetně 584 čtenářů e-knih). Vzorek je reprezentativním obrazem internetové populace ČR. Metoda dotazování: internetový dotazník CAWI. Zdroj dat: Český národní panel – společný projekt výzkumných agentur NMS a STEM/MARK. V panelu je registrováno přes 40 000 respondentů, z nichž každý přes internet vyplní průměrně 10 dotazníků ročně. Velký důraz je kladen na kontrolu kvality odpovědí a ověření identity respondentů.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Hardware  

 » Rubriky  » Zprávy  

 » Aktuality  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: