Nikon D600: kompaktní DSLR s full-frame senzorem - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Nikon D600: kompaktní DSLR s full-frame senzorem

16. září 2012, 22.49 | Společnost Nikon před letošní výstavou Photokina představila novou digitální zrcadlovku formátu FX s 24 miliony pixelů. Je to kompaktní poloprofesionální přístroj, nejmenší a nejlehčí model s plnoformátovým senzorem, který výrobce dosud používal jen u profimodelů. Nyní se výrobce rozhodl nabídnout full-frame senzor FX ještě většímu počtu fotografů než dosud. Jeho atraktivitu zvyšuje také fakt, že využívá i vybrané nejnovější technologie od profipřístrojů.

 

Tělo fotoaparátu je zpevněno lehkou, ale odolnou hořčíkovou slitinou, a v přední části je použit polykarbonátový kompozitní materiál. Tělo je řešeno tak, aby bylo voděodolné a prachotěsné, vhodné i do náročných klimatických nebo povětrnostních podmínek.

 

Plnoformátový obrazový snímač CMOS má rozměry 35,9 × 24 mm a 24,3 milionů efektivních pixelů. Maximální rozlišení snímku je 6016 × 4016 obrazových bodů, poměr stran obrazu je přirozeně 3:2. Snímač není součástí systému stabilizace obrazu, respektive snížení chvění. Elektronický obvod využívá výkonný procesor Expeed 3. A 16bitové zpracování obrazu poskytuje kvalitnější tonální reprodukci, zajišťuje jemné přechody bohaté na detaily a odstíny v celém rozsahu až po bílou.

 

Nikon D600 zepředu

 

Pořizovat je možno nekomprimované obrazové soubory RAW (NEF; 12-, nebo14bitové; nekomprimované, nebo komprimované), ale také snímky ve formátu TIFF (RGB) a samozřejmě JPEG, a to ve třech úrovních kvality, jemné, normální a základní. Nikon D600 umožňuje také snímat monofonní video formátu MPEG4 s kodekem H.264 a na výběr je rozlišení 1920 × 1080 pixelů (se snímkovou frekvencí 30, 25, nebo 24 obr./s) a 1280 × 720 px (á 60, 50, 30, nebo 25 obr./s). Mikrofon  i reproduktor jsou monofonní.

 

Nikon D600 - sloty pro paměťové karty

 

Data je možno ukládat na paměťové karty SD, SDHC i SDXC (UHS-I). Fotoaparát má dva sloty, což jednak poskytuje dvojnásobnou kapacitu paměti, ale také umožňuje ukládat zvlášť fotografie a videoklipy, anebo soubory fotografií v různých formátech.    

 

Základní rozsah citlivosti ISO je od 100 do 6400 (v krocích po 1, 1/2, nebo 1/3 EV) a v rozšířeném režimu od 50 do 25 600. Pro vyvážení bílé barvy je připraveno 12 režimů, k dispozici je funkce WB Bracketing (2, nebo 3 snímky s posunem o 1, 2, nebo 3 mired) a možné je samozřejmě realizovat i uživatelské vyvážení s tím, že do paměti lze uložit až 4 nastavení pro různé druhy osvětlení. 

 

Nikon D600 - bajonet

 

Systém připojení s bajonetem je typu Nikon F. Používat je možno všechny typy objektivů, širokoúhlé i teleobjektivy s extrémním rozsahem. Vzhledem k tomu, že přístroj používá snímač s rozměry, které odpovídají velikosti políčka 35mm kinofilmu, jsou obrazové úhly i ohniskové vzdálenosti jasně dané, nic není třeba přepočítávat.

 

Nikon D600 - hledáček a displej

 

Optický TTL pentaprizmatický hledáček poskytuje přibližně 100% obrazové pole a zvětšení obrazu 0,7× (objektiv 50 mm f/1,4 zaostřený na nekonečno). Obrazovka TFT LCD s úhlopříčkou 8 cm (3,2 palce) má rozlišení přibližně 921 tisíc obrazových bodů, široký pozorovací úhel a automatickou regulací jasu. Poskytuje jasný a ostrý obraz s kvalitní reprodukcí barev. Lze na něm zobrazit mimo jiné dvouosý elektronický virtuální horizont, který umožňuje přesnou kontrolu vyrovnání záběru, a to vzhledem k vodorovné rovině a jejímu vrcholu (přední, nebo zadní rotace).

 

Nikon D600 + objektiv 16-35 mm

 

Systém automatického zaostřování nabízí možnost využít jak metodu detekce kontrastu, tak fázovou detekci. Systém má celkem 39 bodů AF, využit je modul Multi-CAM4800 s individuálně nastavitelnými možnostmi pokrytí 9, 21 nebo všech 39 bodů. Na výběr jsou režimy ostření od vícebodového přes středové až po výběr ostřicího bodu, funkce Tracking AF a detekce tváří v záběru, režim ostření při využití živého náhledu na displeji a samozřejmě také autofokus po jednom snímku, při souvislém snímání a AF-A, přičemž k dispozici je nyní také zjednodušená volba režimů autofokusu, aniž by uživatel musel oddálit oko od hledáčku.. Že je možno ostřit i ručně, otočným prstencem na objektivu, to je zcela samozřejmé.

 

Nikon D600 + objektiv 24-85 mm

 

Pokročilý systém detekce motivu fotoaparátu je vybaven nově navrženým snímačem měření expozice RGB s rozlišením 2016 px, který přesně analyzuje každou scénu, což podporuje i spolehlivější automatické zaostřování a automatické měření expozice a zábleskové expozice i-TTL poskytuje podklady k mnoha kompozičním a světelným situacím. Při fotografování menších objektů je například podstatně zdokonaleno 3D sledování. Expozici lze měřit s využitím čtyř různých režimů – měření vícebodové, vyvážené na střed, průměrové a bodové. Expozici lze kompenzovat v rozsahu ± 5 EV, k dispozici je i funkce AE Bracketing.

 

Nikon D600 blesk interní a systém R1C1

 

Fotoaparát disponuje výklopným bleskem, který má při použití citlivosti 100 ISO maximální dosah  12 m. Samozřejmě nechybí aktivní sáňky pro připojení externích zábleskových jednotek a dalšího externího příslušenství. Rychlost závěrky pro snychronizaci se zábleskem je 1/200 s.

 

Nikon D600 shora

 

Pro fotografování lze využít pružnou programovou automatiku, program s prioritou času expozice (1/4000–30 s), program s prioritou clonového čísla a režim s ručním nastavením všech parametrů expozice. Snímat lze po jednotlivých záběrech, souvisle pomalu, nebo rychle (rozsah je 1–5 obr./s, maximum pak 5,5 obr./s), možné je předsklopit zrcadlo, pokud fotograf používá dlouhé časy expozice, k dispozici je i diskrétní režim s tichým chodem závěrky a funkce časosběrného snímání. To umožňuje aktivovat závěrku v předem nastavených intervalech, uloží obrázky jako videosekvenci s možností přehrát zrychleně pomalou akci, přičemž rychlost přehrávání může být 24 až 36 000× rychlejší než byla akce.

 

Nikon D600 + objektiv 70-200 mm

 

Fotoaparát ovšen nabízí také 19 motivových programů a disponuje i řadou funkcí, které podporují tvorbu a jsou praktické. Je to třeba HDRI – zobrazování s vysokým dynamickým rozsahem nebo efektové digitální filtry, ale také tradiční funkce Active D-Lighting pro vyvážení zobrazení v temných i světlých oblastech obrazu. A předvolby Picture Control umožňují přizpůsobit vzhled fotografií a videoklipů jemným vyvážením parametrů, například ostrosti, sytosti barev a barevného odstínu, přičemž funkce má vyhrazené samostatné tlačítko.

 

Nikon D600 bateriové madlo a blesk SB-910

 

Vícefunkční bateriové madlo MB-D14 umožňuje použít jak lithiový bateriový blok EN-EL15, tak i tužkové napájecí články (AA), ať už primární, anebo dobíjecí. Battery Pack má samozřejmě vlastní vyhrazené tlačítko spouště a příkazové voliče pro pohodlné fotografování v poloze na výšku. A systém kreativního osvětlení umožňuje používat i vysoce výkonné externí blesky iTTL, například SB-910.

 

Nikon D600 - externí stereomikrofon

 

Nabídka příslušenství je bohatá a zahrnuje kromě velkého výběru objektivů a blesků také stereofonní mikrofon ME-1, GPS jednotku GP-1, mobilní bezdrátový adaptér WU-1b pro přenášení snímků přímo do chytrých telefonů nebo tabletů a umožňuje dálkové ovládání fotoaparátu nebo dálkový ovladač fotoaparátu. Uživatel si také může dokoupit program Nikon Capture NX 2 pro zpracování snímků.

 

Pro připojení je fotoaparát vybaven rozhraním USB 2.0 (480 Mbit/s) a výstupem Mini HDMI typu C. Jako zdroj energie slouží dobíjecí lithiová baterie EN-EL15, která na jedno nabití umožňuje pořídit až 900 snímků (podle norem CIPA). Fotoaparát má rozměry 141 × 113 × 82 mm a včetně baterie váží 760 g.

 

Samotné tělo Nikon D600 má stanovenu doporučenou prodejní cenu 49 990 Kč s DPH (1999 €), sada těla D600 s objektivem Nikkor AF-S 24–85 mm pak 62 990 Kč (2499 €). Součástí prodejního balení je program Nikon ViewNX 2, který umožňuje procházení a úpravy fotografií a videoklipů a je propojen se službou Picturetown pro ukládání a sdílení fotografií. 

 

 

_______________________________________________________________________________________ 

Megapixel - logoChcete znát názor prodejce, zhlédnout krátkou videoprezentaci prodejního balení, znát aktuální prodejní cenu a vidět nové snímky z digitální zrcadlovky Nikon D600?

 

Obsah seriálu (více o seriálu):

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Digitální fotografie  

 » Rubriky  » Digitální video  

 » Rubriky  » Hardware  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: