Kterak Quentin o distribuci přišel - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Kterak Quentin o distribuci přišel

8. září 1999, 00.00 | Byla jednou jedna malá země, ve které distribuovaly produkty Adobe dvě společnosti. A jednou se začaly dít divné věci a zřejmě se ještě chvíli dít budou ...

Zhruba před týdnem jsme se dozvěděli, že společnost Adobe vypověděla distribuční smlouvu společnosti Quentin. Protože výpověď je platná až od 14. září, rozhodli jsme se původně tuto zprávu nepublikovat až do datumu nabytí platnosti. Nicméně včera jsme obdrželi oficiální tiskovou zprávu společnosti Quentin v následujícím znění :

Praha, 7. září 1999 - Společnost Quentin oznamuje, že její distribuční smlouva s firmou Adobe Systems bude ukončena ke dni 14. září 1999. V dodávkách produktů společnosti Adobe bude Quentin pokračovat jako subdistributor.

"Quentin hodlá i nadále poskytovat svým partnerům kvalitní marketingovou, distribuční a předprodejní podporu, především pro platformu Apple Macintosh.", prohlásil Pavel Tesař, obchodní ředitel společnosti. "Produkty Adobe jsou nedílnou součástí řešení pro DTP a předtiskovou přípravu a naše zkušenosti v této oblasti nás zavazují v poskytování stejně kvalitních služeb i v budoucnosti".

Macron, spol. s r. o., mateřská firma společnosti Quentin, se stala v roce 1992 prvním distributorem Adobe v České a Slovenské republice. Vytvořila veškeré české lokalizace písem Adobe a mnoho dalších lokalizací programů Adobe. Quentin převzal distribuční aktivity Macronu od 1. 1. 1998.

Přístup Quentinu, který se veřejně přihlásil k celé kause považujeme za jediný správný, protože kolem vypovězení smlouvy se již nyní hodně spekuluje. Požádali jsme proto pana Metličku, který v ČR Adobe zastupuje o oficiální vyjádření i z druhé strany. Ten potvrdil vypovězení smlouvy, které oficiálně bylo provedeno bez udání důvodů. Dále nám sdělil, že důvodem je snižování počtu distributorů ve východní Evropě, a že společnost Quentin bude nadále působil v roli dealera.

Toto prohlášení bohužel situaci příliš neobjasňuje, spíš naopak. Málokdo asi bude věřit, že redukce počtu distributorů není jen záminkou a skutečné důvody budou jinde. Navíc o subdistribuci nepadla ani zmínka. Nebudeme se v tomto článku pouštět do žádných nepodložených spekulací. Podle našich zdrojů mohou být reálné důvody zhruba dva. K dobrému jménu společnosti Quentin jistě nepřispěla aférka kolem operačních systémů MacOS, kterou se zabývala BSA, a která mohla být pro Adobe překvapivá. Druhým důvodem, který se přímo vtírá je odvěký souboj mezi dvěma velmi podobně profilovanými distributory, za kterým je navíc letitá zášť společností Amos a Macron. Podle pana Metličky vyšlo rozhodnutí ze zahraničí, takže pravděpodobně nejde o hašteření distributorů.

Na závěr zřejmě čekáte zhodnocení celé události. Inu, zpráva je to neočekávaná, překvapivá a myslím si, že pro všechny zainteresované strany spíš špatná. Pozice Adobe je na českém trhu velmi dobrá a zásluhu na tom mají oba původní distributoři (SWS zatím nemělo čas něco dokázat). S ohledem na fakt, že Quentin hodlá pokračovat v podpoře a prodeji produktů Adobe, koncový zákazník asi rozdíl ani nepozná a celá causa se časem stane jen střípkem v mozaice historie. V každém případě jde o další dobrou záminku k vyostření vstahů Quentin vs. Amos SW resp. Macron vs. Amos.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Sazba  

 » Rubriky  » Vektory  

 » Rubriky  » Polygrafie  

 » Rubriky  » PDF - Adobe Acrobat  

 » Rubriky  » Photoshop  

 » Rubriky  » Software  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: