Fujitsu: notebooky z recyklovaných CD a DVD - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Fujitsu: notebooky z recyklovaných CD a DVD

24. srpna 2012, 09.47 | Společnost Fujitsu představila první řešení pro recyklaci v oblasti počítačového průmyslu, které je založeno na sběru disků CD a DVD a jejich opětovném využití při výrobě plastových těl notebooků. A už začala takto recyklované plasty používat ve výrobě, když je použila u části předního panelu notebooku LifeBook P772/E.

 

V pěti recyklačních centrech společnosti Fujitsu v Japonsku jsou sbírány, rozebírány, tříděny a recyklovány osobní počítače a další zařízení. Nicméně opětovné využití plastů pro nové počítače představovalo velký oříšek. Nejdříve musel být vyřešen problém s různými typy plastů, ze kterých nelze vytvořit jednotnou směs pouhým roztavením plastů teplem. Je tedy nezbytné sbírat pouze jeden typ plastu tak, aby byly zajištěny požadované vlastnosti materiálu.

 

I přesto se vybrané plasty liší ve složení, optických vadách či nečistotách, což znesnadňuje dosažení stejných vlastností při tvarování, barvy, tloušťky a dalších vlastností běžných plastů. Dále musel být celý proces recyklace ve shodě se směrnicemi a nařízeními, které sledují bezpečnost chemikálií v IT produktech, což představovalo velkou výzvu pro kontrolu kvality recyklovaných plastů. Do dnešního dne nebylo možné používat recyklovaný plast v tělech počítačů.

 

Fujitsu Lifebook P772

 

„Abychom předešli riziku, že recyklovaný plast bude znečištěn, provádíme kontrolu kvality na základě databáze rizika znečištění chemickými přísadami vyvinutou ve společnosti Fujitsu Laboratories. To zajišťuje, že notebooky a ostatní IT zařízení vyhovují legislativním požadavkům na chemické složení. V porovnání s běžnou výrobou notebooku očekáváme, že dojde ke snížení spotřeby nově vyrobeného plastu o 10 tun a snížení emisí CO2 přibližně o 15 % za rok. Do budoucna proto plánujeme rozšířit tohoto řešení i na výrobu jiných notebooků a dalších zařízení,“ uvedl Radek Sazama, generální ředitel společnosti Fujitsu pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

 

Část notebooku vyrobená z reckylovaného plastu

 

Disky CD a DVD jsou často přidávány k počítačům a jsou dostupné ve velkém množství. Vyráběny jsou z polykarbonátu, který je možné použít při výrobě těl notebooků. Navíc neobsahují žádné znečišťující složky, jako jsou látky zpomalující hoření, proto jsou považovány za materiál vhodný k recyklaci.

 

Fujitsu Lifebook P772 zepředu

 

Díky spolupráci se společností PANAC Industries, Inc., zabývající se mytím a zpracováním plastů, a společností Idemitsu Kosan Co., Ltd., výrobcem pryskyřicových součástí, byla společnost Fujitsu schopna vylepšit kvalitu a kontrolu bezpečnosti svých recyklovaných plastů a vyvinout první řešení recyklace použitých zařízení v oblasti počítačového průmyslu ve vlastních recyklačních centrech. Dnes je tak možné opětovně použít recyklovaný plast při výrobě těl počítačů.

 

Společnost Fujitsu plánuje rozšíření používání tohoto řešení při recyklaci většího množství materiálů, než jen disků CD a DVD, a využití recyklovaných plastů i v dalších produktech. 

 

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

 » Aktuality  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: