EMBAX Print 98. - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

EMBAX Print 98.

25. května 1998, 00.00 | Minulý týden proběhla na Brněnském výstavišti výstava EMBAX Print 98.

Minulý týden proběhla na Brněnském výstavišti výstava EMBAX Print 98. Nám samozřejmě tato akce nemohla uniknout, i když svým zaměřením pokrývala výrazně větší oblast, než které se věnuje náš server. Proto promiňte, že se v následujícím článku budu věnovat pouze expozicím, které přímo souvisí s naší problematikou.

EMBAX Print nejen pro tiskaře.
Výstava EMBAX je již tradiční záležitostí a asi všichni tiskaři ji budou dobře znát. Co je poměrně nové, je i zařazení pre-pressu, DTP a digitálních technologií na tuto výstavu. Tato kategorie nás samozřejmě velice zaujala a strávili jsme v pavilonu D skoro tolik času, jako v pavilonu Z. V tom probíhala výstava Pivex 98 s řadou ochutnávek. Rád bych podotkl, že pivo nekonzumuji, a že nebýt ZIPPA, vyhnul bych se Pivexu uctivým obloukem, protože tolik pohroužených osob před pravým polednem jsem ještě v životě nepotkal. Ale zpět k našemu tématu. Co nás na výstavě nejvíce zaujalo ?

Velkoformátový digitální tisk
Ano velkoformátový digitální tisk se stává zaklinadlem dneška. EMBAX toto pravidlo beze zbytku potvrzoval, takže v této oblasti toho bylo opravu hodně k vidění. Z technologií tisku je zde nejvíce zastoupena inkoustová varianta tisku v mnoha různých variantách. S rozlišením nad 600 DPI tato technologie působí velice pěkně. Co víc, větší rozměry výtisků nutí pozorovatele k většímu odstupu a tím se snižuje rušivost rastru patrného při pohledu z menší vzdálenosti. Značky jako CrystalJet, HP nebo Roland asi nemusíme představovat.
Kromě inkoustového tisku a různých pigmentových variací, které mimochodem nabíjejí i vodostálý tisk pro venkovní použití, byly k vidění i jiné technologie. Například tisk tuhým voskem v podání značky Tektronix, který je schopen potisknout takřka libovolný podklad. A musím uznat, že tisk na tuhé textilie byl fascinující.

Sublimace to je lahůdka
Sublimační tiskárny patří k tomu nejfajnovějšímu, co je běžně k dispozici v digitálním tisku. Opravdu dlouho jsem se kochal na stánku firmy Conquest u nových modelů sublimačních tiskáren s fotorealistickým tiskem. Ve srovnání například s barevným laserovým tiskem je sublimace stále o třídu výš. Tato technologie i při rozlišení nějakých 300 DPI působí brilantním dojmem a označení fotorealistický si právem zaslouží.

Adobe PhotoShop, Adobe PhotoShop a ještě jednou Adobe PhotoShop.
Pokud máte pocit, že jsem se právě úplně zbláznil, tak se nebojte. Není to tak strašné, jak vypadá. Jen jsem se nadpisem snažil stručně vystihnout, jak dominantním tématem je tento produkt. Že je PhotoShop pojmem ve světě grafiky nikdo nepochybuje a jeho výrazně vylepšená verze vzbudila velkou pozornost. Takže nejen na stáncích firem Adobe, Amos nebo Quentin byl produkt prezentován. K součastné situaci kolem tohoto prohuktu bych rád řekl pár slov. K dispozici je plná anglická verze 5.0 jak pro platformu MAC, tak i PC. Česká lokalizace je ve vývoji a dá se očekávat v poměrně brzké době. Podle našich informací bude upgrade z anglické na českou verzi bezplatný, takže není důvodu s koupí otálet.

Scanery pro každého
Multimedia pronikají do počítačového světa stále razantněji. Scaner na stole již dávno není výsadou nejbohatších DTP studií, ale s trochou nadsázky jej má na stole každá druhá sekretářka. Přesto EMBAX ukázal, že opravdu kvalitních a profesionálně špičkových scanerů není až zas tolik. Co není na kvantitě jistě oceníte na kvalitě. Vysoké rozlišení, velmi vysoká hloubka barev či ICC profil pro kalibraci barev je prostě lahůdkou, kterou si nemůže dovolit každý a je to asi správně. K čemu by sekretářka potřebovala 42 bitů barev, že ??? Pokud bych měl namátkou jmenovat značky, které mě oslovily, je to Agfa a UMAX.

Závěr
Přestože EMBAX je stále spíš tradiční tiskařskou výstavou, je pronikání digitálních technologií čím dál patrnější. Mě osobně se líbil pro svou klidnou profesionální atmosféru a po návštěvě Pivexu jsem oceňoval již skoro vše jako kladné. EMBAX a hlavně vystavovatelé, kteří podávali statečné výkony i poslední den, si zaslouží pochvalu a Vaší pozornost. Mimochodem jsme navázali opět další kontakty, takže se je na co těšit.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: