eCommerce v polygrafii pomalu proráží - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

eCommerce v polygrafii pomalu proráží

30. července 1999, 00.00 | Jak se prosadit v oblasti DTP a tisku na českém Internetu? Co také zkusit polygrafický e-obchod?

O elektronickém obchodování v polygrafii jsme se již několikrát zmiňovali. Na rozdíl od jiných oborů, kde se přes Internet jednoduše prodává nějaké standardní zboží, v polygrafii je zboží pokaždé jiné - neboť každý žádá zcela odlišnou tiskovinu. Proto základ elektronického obchodování v polygrafii představuje vždy systém, který umožní zákazníkům přesně určit představu o tom, jak by jejich tiskovina měla vypadat. Jistě, připravit plnobarevnou brožuru nebo katalog vyžaduje práci zkušeného profesionála, ale připravit například vizitky nebo dopisní papír? To zvládne i méně zkušený zákazník sám. Proto většina systémů určených pro podobné nasazení fungujících ve světě pomáhá zákazníkům právě při vytváření podobných jednoduchých merkantilů.

Konkrétním příkladem je nový www servis britské společnosti Card Corporation, který naleznete na www.cardcorp.co.uk. Celý systém je velmi intuitivní a jeho návštěvu doporučujeme všem tiskárnám, které chtějí na českém Internetu vydělávat. Podobná služba totiž v našich podmínkách chybí!

Například návrh barevné vizitky je velmi jednoduchý a skládá se z několika samostatných kroků.

Nejprve si zákazník vybere základní layout podle svých představ. V dalším kroku se určí text na vizitce, použité písmo (řez a velikost) a barvy, ve kterých budou jednotlivé prvky vizitky provedeny. Pak již následuje pouze zadání informace pro výrobu - počet vizitek a způsob dopravy.

Cena je u podobných služeb velmi příznivá (s přihlédnutím na celkové cenové hladiny jednotlivých trhů). Proč? Je-li služba dostatečně využívána, začnou se zakázky hromadit a je možné je tisknout na jednom tiskovém archu. Z několika málo vizitek tak začne být najednou velmi slušná výrobní náplň - navíc je třeba si uvědomit, že zakázky se scházejí již zcela připravené od zákazníků (a připravené správně, neboť systém ani nesprávnou přípravu neumožní) a systém je může automaticky vyřazovat na arch. Zákazníci mají v podobných systémech samozřejmě možnost se kdykoliv ke své vizitce či jiné tiskovině vrátit, objednat dotisk nebo provést tisk s drobnou změnou.

V českých podmínkách podobně propracovaný systém zatím chybí. Proč? Patrně proto, že jeho naprogramování není lehkou záležitostí. A pak je zde opět známý problém s placením po Internetu v českých podmínkách. Máme však zprávy, že za čas by mohlo být vše jinak.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Polygrafie  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: