Dvě filmové novinky od Minolty - DiMAGE Scan - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Dvě filmové novinky od Minolty - DiMAGE Scan

1. října 2001, 00.00 | Přes digitální fotoaparáty Dimage nesmíme zapomínat, že Minolta má také filmové skenery, které rozhodně stojí za pozornost. Do nových modelů zabudovala Minolta zajímavou novinku.

Mezi uživateli je stále větší zájem o filmové skenery, protože prezentace digitálních dat "je v módě". Většinou je zbytečné pořizovat dianástavec, který často není příliš kvalitní, ale mnohem lepší je koupit speciální filmový skener. Ten při hromadném skenování má dobré parametry.

Právě pro zájemce o speciální filmové skenery přinesla Minolta dva nové modely: DiMAGE Scan Multi Pro a Dimage Scan Elite II.

DiMAGE Scan Multi Pro
Oproti svému předchůdci, Dimage Scan Multi II má tento model vyšší rozlišení, vyšší rychlost skenování a další nové vlastnosti. Pro připojení lze u tohoto modelu využít Ultra-SCSI a FireWire. Scan Multi Pro má rozlišení 4 800 dpi a 16bitovou barevnou hloubku. Udávaný dynamický rozsah je 4,8D, což zajistí maximální zachování detailů, zejména ve stínech.


Minolta DiMAGE Scan Multi Pro

Podobně jako konkurenti, i Minolta sáhla po hardwarovém odstraňování škrábanců a prachu, které má název a Digital ICE3 (vyslovuje se Digital ICE kjůbed :) od Applied Science Fiction. Jedná se o licencovaný algoritmus, který používá také Nikon u svých skenerů CoolScan.

Vstupními formáty skeneru je 35 mm film, středněformátové filmy (120/220), volitelně je možné skenovat také 16 mm filmy, Minox nebo panoramatický formát 24 x 65 mm.

DiMAGE Scan Elite II
Jedná se o finančně přístupnější variantu skeneru. Scan Elite II má rozlišení "pouze" 2 820 dpi, ale stále 16bitovou barevnou hloubku a dynamický rozsah 4,8D. Díky tomu opět dosáhnete velmi dobrých výsledků při skenování tmavých obrázků a správě zachováte detaily. Díky zaměření na širší komunitu má skener kromě rozhraní FireWire také USB.

Také tento model má hadwarové odstraňování škrábanců, což ulehčí práci obsluze. Místo spousty různých formátů je zaměřen pouze na domácí uživatele, takže dokáže skenovat 35 mm filmy a APS (bližší informace právě vycházejí na serveru Printing). Neznamená to dávat do skeneru zašpiněné snímky, ale restauraci poškozených kusů. Díky tomu, že se s přístrojem dodává Adobe Photoshop Elements, mohou uživatelé pracovat bez nutnosti dokupovat další software.

Přístroje byly zatím pouze uvedeny na Seyboldu bez uvedení ceny. (Předchůdce Dimage Scan Multi Pro stál 2395 USD nebo 108 890 Kč, předchůdce druhého modelu 1195 Kč nebo 46 324 Kč - ceny nejsou přepočet, ale výběr z českých webových obchodů.) Nabídka filmových skenerů se stále rozšiřuje, takže se brzy na nějaký podíváme. Určitě je dobře, že téměř všechny nové modely mají odstraňování škřábanců. Z vlastních zkušeností můžeme potvrdit, že to funguje (bohužel pouze u barevných filmů).

Pokud vezmeme očekávané české ceny a porovnáme s konkurencí, vychází nám přibližně stejné částky. Uvidíme, jaký bude "hlad" po filmových skenerech v Česku...

Obsah seriálu (více o seriálu):

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Skenery  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: