Do Japonska na polygrafický veletrh? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Do Japonska na polygrafický veletrh?

29. září 1999, 00.00 | Několik zajímavých postřehů a exkluzivních fotografií z naší návštěvy japonského polygrafického veletrhu.

Minulý týden jsme se zúčastnili veletrhu IGAS pořádaném v japonském Tokyu. Byla to jistě zejména nesmírně cenná zkušenost, neboť přestože se v této zemi rodí řada novinek, není její návštěva zas tak běžnou záležitostí.

Ostatně první problémy se vyskytly již krátce před odletem - vzhledem k tomu, že jsem odlétal v podstatě ze dne na den, nebyl čas na vyřizování žádných formalit. V cestovní kanceláři jsem byl v pátek ujištěn, že při turistické cestě není potřeba žádné vízum a tak jsem v klidu odjel v pondělí ráno na letiště. Cestou jsem si však koupil nejnovější vydání časopisu Reflex, ve kterém byla zrovna věnována stránka turistickým informacím o Japonsku. Pochopitelně, že zde bylo zcela jasně uvedeno, že při každé cestě do této země je nutné mít vízum - podobný názor měl i personál na českém letišti. Odlétal jsem proto značně rozpolcen - strávím v letadle zbytečných 2x 14 hodin cestou do Japonska a okamžitě zpět? Naštěstí se ukázalo, že pravda byla na straně cestovní kanceláře - do Japonska již více než rok není turistického víza třeba. V klidu jsem se tak mohl věnovat nejen návštěvě Tokya, ale především veletrhu IGAS.


Hlavní hala výstavního centra

Ten byl jednoznačně velmi zajímavý - ostatně s některými novinkami vás průběžně na Grafice seznamujeme. Přestože však IGAS znamená International Graphics Arts Show nejsou Japonci příliš mezinárodní. Anglicky bylo totiž možné se na výstavě dorozumět jen stěží, což bylo trochu překvapující. A tak množství novinek bylo trochu zastřeno faktem, že k nim bylo často velmi obtížné sehnat alespoň základní informace. Sami pořadatelé však ve svém bulletinu přiznali, že v této otázce mají jisté rezervy. Vzhledem k tomu, že IGAS plánují převést také na čtyřletý cyklus, jaký má většina významných světových polygrafických veletrhů, chtějí současně přimět většinu vystavovatelů k prezentaci v anglickém jazyce. O to by v následujících letech mohl být veletrh zajímavější.


Návštěvnost veletrhu byla velmi slušná

Samotný veletrh bylo možné svým rozsahem přirovnat k českému Embax-Printu ovšem s tím rozdílem, že jej každý den navštěvovalo více než 30 000 návštěvníků. Pochopitelně, že na veletrhu nechyběly žádní významní japonští výrobci tiskových strojů a pre-pressového zařízení. Konkrétním produktům se postupně věnujeme v samostatných článcích, obecně lze však hlavní trendy shrnout pojmem digitalizace. Na většině stáncích bylo vidět zařízení CtP a výrobci tiskových strojů propagovaly komplexní workflow systémy často využívající formát CIP3.


Na většině stáncích byla vidět snaha nabídnout co nejintegrovanější řešení. Na obrázku je vidět stánek společnosti Shinohara.

Atmosféru veletrhu můžete vidět ze zobrazených fotografií. A jestli jet do Japonska na odborný veletrh? Naše odpověď je jednoznačná - neplánujete-li s Japonskem přímo obchodovat a neovládáte-li plynule japonštinu, raději se seznamte s novinkami v poklidu prostřednictvím odborných periodik.


Také některé japonské hostesky byly velmi atraktivní.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Polygrafie  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: