Compex 98 a konference Visions in DMC. - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Compex 98 a konference Visions in DMC.

30. dubna 1998, 00.00 | Compex by mohl najít místo v našich srdcích, pokud bude lépe propagován a pokud se i české firmy naučí prezentovat takto nelehkým, zato velice kultivovaným způsobem.

Logo
Compex 98
Hala Článek začínám krátkou zmínkou o výstavě Compex Praha 98. Z většiny reklamních letáků jsem nabyl dojem, že organizátoři ( BVV ) považovali právě výstavu za to hlavní, co Vás ve Veletržním paláci mělo zaujmout. Můj osobní dojem byl však zcela opačný. Compex byl zástupcem pro nás poměrně neobvyklého pojetí výstavy. A to výstavy striktně odborné. V našich končinách jsme zvyklí spíše na jarmareční podání takovýchto akcí a výstava s pár desítkami v podstatě uniformních stánků může být zklamáním pro mnoho našinců. Já tento druh výstav považuji za nejpřínosnější, takže jsem byl zklamán spíš úrovní prezentace některých firem, než výstavou. Nicméně doprovodný program mě zaujal více.

Visions in Digital Media Communications
Tento honosný název v sobě skrývá konferenci, která proběhla v rámci Compexu poslední den, to znamená 30. 4. 1998. Co se týče pořádání za touto akcí stáli kromě BVV také CPRESS a Visual Connection. Posledně jmenovaná firma si zaslouží speciální pochvalu za vyčerpávající činnost snad všech zaměstnanců v průběhu celé konference.
Kvalita konference do jisté míry zastínila Compex jako takový a vysoká profesionalita a úroveň příspěvků byla až šokující ( na naše poměry ). Možná trochu přeháním, ale speciálně v sekci B ( technická část ), došlo k setkání odborníků a profesionálů, které mě uchvátilo nejen svou atmosférou, ale i srozumitelně podanou odborností.
Sál Jak se tohoto efektu podařilo dosáhnout? Poměrně jednoduchou kombinací. Ve většině případů se jedné přednášky účastnil jeden profesionál z daného oboru digitálního zpracování obrazu a jeden sice také profesionál, ale filmař. Toto spojení přinášelo dva různé pohledy, které se neustále prolínaly. První pohled člověka, kterého digitální zpracování živí, nezřídka dnem i nocí a druhý, člověka, pro kterého je digitální technologie pouze nástrojem k dosažení jiných cílů. Takže se divák mohl dozvědět, proč se Jan Svěrák podílel na prvním DVD titulu v Evropě ( Kolja ). Nebo co přináší digitální efekty pro režiséra z pohledu pana Vorlíčka. Nechyběl ani pan Kocáb a málem přišel i Juraj Jakubisko. Tím výčet slavých jmen zdaleka nekončí.

Témata technické sekce
Témat bylo hned několik, ale vždy měla společný jmenovatel. Tím byla digitální technika a její nasazení v mediální oblasti. Velká pozornost byla věnována DVD, o jehož skvělé budoucnosti pochybuje jen málokdo. Jen stále není jisté, kdy už nastane. V USA je k dispozici již více jak tisíc titulů a trh údajně již kvete.
Dále se hovořilo o digitálních efektech a jejich dopadu na kinematografii. Stále častěji se divák setkává s efetky, které vznikly digitální cestou. Přesto život klasických efektů jistě nekončí. Pouze jejich digitální sourozenci rozšiřují obzory o mnoho nových triků a technik, které by bez počítačů nešly realizovat.
A samozřejmě nechybělo ani digitální zpracování obrazu a jeho následný střih. Zde bylo prezentováno například použití systémů Avid ve filmové tvorbě ( Postel, Nejasná zpráva o konci světa, ... ). Velice zvláštní bylo pozorovat vztah filmařů k digitální technologii. Všichni se shodli, že digitální technologie jsou přínosné, mají skvělou budoucnost a výrazně rozšiřují možnosti obrazové tvorby. Na druhou stranu ve všech vystoupeních byl cítit i druhý poněkud skrytý, přesto reálný podtón. Tím je určitý strach z toho, že digitální technologie, její jednoduchost a nedozírné možnosti, negativně ovlivní mediální tvorbu. Že technická dokonalost nahradí jistě hlubší myšlenkovou a citovou rovinu. Doufejme, že k tomuto nešťastnému kroku nikdy nedojde.

Manažerská sekce A
Přiznám se zcela otevřeně, že této sekci jsem nevěnoval tolik pozornosti, kolik by si zasloužila. A to nejen z čistě fyzikálních důvodů, které mi neumožnily se rozdvojit, ale i z důvodu zcela prostého. Technická sekce byla nabyta tolika zajímavými přednáškami, že nebylo možno jen tak přebíhat. Takže jediné, co Vám sdělím je, že sekce A byla zaměřena spíše na trendy vývoje a na vize budoucnosti. Posluchači mohli slyšet několik velice zajímavých pohledů na budoucnost mediální oblasti. Pro Vás čtenáře mám pouze odkaz na stránky firmy Visual Connection, na kterých můžete najít více informací.

Závěry
Compex by mohl najít místo v našich srdcích, pokud bude lépe propagován a pokud se i české firmy naučí prezentovat takto nelehkým, zato velice kultivovaným způsobem. Budiž jim příkladem například stánek firmy SGI ( Silicon Graphics ), který byl velice zajímavý. Samozřejmě tím neříkám, že ostatní stánky byly úplně nezajímavé, ale na vypisování všech zajímavých, nebo naopak všech zcela nezajímavých expozic zde není místo.
Visions in Digital Media Communications se mi velice líbil a nezbývá, než volat " jen více takových akcí". Na závěr ještě přidávám link, kde můžete najít další fotografie.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: